Τα «ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ», μονοπρακτες κωμωδιες που ανέβασε ο ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΥΡΟΥ «ΑΠΟΛΛΩΝ» 5 και 6 Σεπτέμβρη στο ανοιχτό θέατρο «Ευανθία Καΐρη» στα Λαζαρέτα στη ΣΥΡΟ με Ελεύθερη Είσοδο, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Τέσσερις μονόπρακτες κωμωδίες των Γεωργίου Σουρή, Δημήτρη Κεχαΐδη, Νίκου Περέλη και του Συριανού Αντώνη Μπούμπα συνέθεσαν την πρώτη παράσταση της ερασιτεχνικής ομάδας για το τρέχον έτος, καθώς η πολυαναμενόμενη «Αυλή των Θυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη δεν κατάφερε να ανοίξει τις πόρτες της στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που βιώνουμε όλο αυτό το διάστημα.

Ωστόσο, τα μονόπρακτα έδωσαν την ευκαιρία στα μέλη του «Απόλλωνα» να ανταμώσουν ξανά, να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους και να συνεχίσουν αυτό που αγαπούν και αποδεδειγμένα ξέρουν καλά να κάνουν… θέατρο.

Η αγωνία και το άγχος, επί παντός επιστητού, αποτελούσαν ανέκαθεν «σημεία των καιρών». Συναισθήματα που εντείνονται ακόμη περισσότερο σε περιόδους κρίσης που απειλούν να μας παρασύρουν στο χείλος τους σαν κινούμενη άμμος. Άγχος για την υγεία μας, άγχος για την εκπλήρωση του Θείου έρωτα, άγχος για την επαγγελματική μας αποκατάσταση, το μέλλον, άγχος για τη ζωή εν γένει.

Το επίκαιρο έργο του Γεωργίου Σουρή «Η Επιδημία» στάθηκε αφορμή για τον Θεατρικό Πολιτιστικό Όμιλο Σύρου «Απόλλων» να αναπτύξει επί σκηνής έναν νοερό διάλογο ανάμεσα στην Αθήνα του 1881 που «χτυπήθηκε» από την επιδημία του κοιλιακού τύφου και τη σύγχρονη πραγματικότητα που βιώνει ολόκληρη η ανθρωπότητα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Γύρω από το ημίωρη μονόπρακτο του σπουδαίου σατυρικού συγγραφέα στήθηκε μία ολόκληρη παράσταση, που αναδεικνύει περισσότερα «σημεία των καιρών» με όχημα την κωμωδία που δύναται να φωτίσει με τον πιο γλυκό τρόπο ακόμη και τα πιο βαθιά σκοτάδια.

Τρία ακόμη έργα τα οποία να στρώσουν αριστοτεχνικά το έδαφος για το κυρίως έργο του Ομίλου. Το εργο του Αντώνη Μπούμπα  «Πρόσκληση σε γάμο» με την Ελίνα Παπαδάκη και τον Γιώργο Κατσούλη.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε το έργο «Σε τιμή ευκαιρίας» του Νίκου Περέλη. Στο μονόπρακτο έπαιξαν η Εύη Αριστείδου και ο σκηνοθέτης Γιώργος Πάχος.

«Κατάσταση μη αναστρέψιμος» ήταν ο τίτλος της τρίτης μονόπρακτης κωμωδίας του Δημήτρη Κεχαΐδη . Έπαιξαν ο Λάκης Καπέλλας, ο Χρήστος Ρούσσος και η Μαρία Νομικού.

Η παράσταση ολοκληρώθηκε με την «Επιδημία» του Γεωργίου Σουρή, στο οποίο συμμετείχαν οι: Βαγγέλης Τομαής, Ελίνα Παπαδάκη, Ζωή Γεωργίου, Θάνος Φώσκολος, Δημήτρης Καπέλλας και Πηνελόπη Ασλάνογλου. Μέσα από την ιστορία που εκτυλίσσεται το 1881, το κοινό είδε και άκουσε για καταστάσεις που λίγο πολύ μας θυμίζουν όσα μας κατακλύζουν και σήμερα: αποφάσεις και οδηγίες του ιατρικού συνεδρίου που πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες για την προφύλαξής τους, φόβος των ηλικιωμένων για τη ζωή τους, προσανατολισμός των νέων κυρίως στη διασκέδαση και τον έρωτα, κάτω και από τις πιο δύσκολες συνθήκες.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Γιώργος Πάχος
Επιμέλεια κοστουμιών: Εύη Αριστείδου
Επιμέλεια σκηνικού χώρου: Πηνελόπη Ασλάνογλου
Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Πάχος
Ενορχήστρωση: Νίκος Ρούσσος
Αφίσα: Βαγγέλης Μαούτσος
Φωτογραφίες: Δημήτρης Βαμβακούσης