Το Σάββατο και την Κυριακή 8 και 9 Απριλίου στις 9μμ στο Αμφιθέατρο της Περιφέρειας.
Τηλέφωνα κρατήσεων 6982347557, 2273022876. Προπώληση Βιβλιοπωλείο «Κύκλος»

400 χρόνια από το θάνατό του και ο Ουΐλιαμ οργάνωσε εντυπωσιακό επετειακό πάρτυ. Καλεσμένοι ζώντες και τεθνεώτες η αφρόκρεμα του παγκόσμιου θεάτρου και κινηματογράφου. Οι σερ Ολίβιε και Γκίλγουντ, Μπρουκ, Μίρεν. οι Ρεντγκρέηβ, Πατσίνο, Μπράνα, Σπέισι, Κοζίντσεφ, Ουέλες κι άλλοι κι άλλοι κι άλλοι. Μεταξύ τους και δικοί μας Βεάκης, Μινωτής, Παξινού, Τσακίρογλου, Φέρτης, Χορν κι άλλοι, κι άλλοι. Όλοι ντυμένοι με κουστούμια από ρόλους έργων του που είχαν κατά καιρούς ενσαρκώσει. Ο ίδιος ο Σαίξπηρ ως Πρόσπερο. Πάρτυ -τσιμπούσι με άφθονα εκλεκτά ποτά κι εδέσματα. Αλλά και πάρτυ- συμπόσιο με βαθυστόχαστες συζητήσεις κι έντονες αντιπαραθέσεις με λόγο περίτεχνο και καλλιεπή για την τέχνη, το θέατρο,  την ανθρώπινη φύση και τα ένστικτα, το πρόβλημα της εξουσίας, τον κόσμο αυτόν τον πλούσιο κι όμορφο, πλην φευγαλέο. Συζητήσεις που διακόπτονταν από τσουχτερά αστεία και  γέλια ακράτητα.

Στο πάρτυ αυτό των διασήμων καταφέραμε απρόσκλητοι και στα κλεφτάτα να τρυπώσουμε κι εμείς. Μασκαρεμένοι με τα κουστούμια της «Τρικυμίας», τελευταίου του έργου και κατά κάποιο τρόπο πνευματικής του διαθήκης. Πάνω από είκοσι στο σύνολο μας. Κάπου σαν να πήρε το μάτι μας και την Κατερίνα αλλά μπορεί η ιδέα μας να τανε. Στήσαμε αυτί ν’ ακούσουμε τα όσα ωραία και θαυμαστά λεγόντουσαν, όπου μας έπαιρνε ψιλοτσιμπούσαμε ή κατεβάζαμε κανα ποτό.

Εμπειρία απίστευτη. Από την αξέχαστη εκείνη ηδύτητα των λόγων, την ποικιλία των γεύσεων, τον πλούτο των νοημάτων ψήγματα θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε και σε σας.

Ελπίζοντας, να τα απολαύσετε.

ΔΙΑΝΟΜΗ (με σειρά εμφάνισης)

Οι «κάτοικοι» του νησιού
ΠΡΟΣΠΕΡΟ, νόμιμος δούκας του Μιλάνου: ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΑΡΚΟΥ
ΜΙΡΑΝΤΑ, κόρη του Πρόσπερο: ΕΥΗ ΜΑΡΚΟΥ
ΑΡΙΕΛ, αιθέριο πνεύμα: ΠΑΡΘΕΝΟΠΗ ΑΡΜΕΝΑΚΗ
ΚΑΛΙΜΠΑΝ, άγριος σκλάβος: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΔΟΥΡΑΡΑΚΗΣ
ΠΝΕΥΜΑΤΑ: ΡΕΝΑ ΑΝΝΗ, ΒΙΚΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΥ, ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ ΦΙΣΦΗ

Οι «ευγενείς»
ΑΛΟΝΣΟ, Βασιλιάς της Νάπολης: ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΝΛΙΔΗΣ
ΦΕΡΝΤΙΝΑΝΤΟ, γιος του Αλόνσο: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ
ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝΟ, αδελφός του βασιλιά: ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΑΦΑΗΛΙΔΗΣ
ΑΝΤΟΝΙΟ, αδελφός του Πρόσπερο, σφετεριστής δουκάτου: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΤΖΕΡΕΤΑΣ
ΓΚΟΝΖΑΛΟ, έντιμος σύμβουλος: ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΖΗΜΠΟΥΚΑΣ

Οι «λαϊκοί»
ΤΡΙΝΚΟΥΛΟ, γελωτοποιός: ΞΕΝΙΑ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΣΤΕΦΑΝΟ, αρχιυπυρέτης μέθυσος: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΙΠΟΔΗΣ

Οι «ναυτικοί»
ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΙΠΟΔΗΣ
ΛΟΣΤΡΟΜΟΣ: ΑΚΗΣ ΣΠΥΡΟΥ
ΝΑΥΤΕΣ: Γ. ΜΑΝΔΟΥΡΑΡΑΚΗΣ, Ξ. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Νικος Χατζόπουλος
Σκηνοθεσία: Στέλιος Μάρκου
Σκηνογραφία: Νίκος Αγγελής
Κατασκευή σκηνικών: Ρένα Άννη, Γιάννης Αρμενάκης
Κοστούμια: Ρένα Άννη
Μουσική: Χρήστος Πιερίδης
Χορογραφία 4ης πράξης: Γιάννης Μανδουραράκης
Κονσόλες: Αλέκα Γεροντή, Κατερίνα Ρουμπάτη
Υποβολείο: Χριστίνα Χαρτζανιώτη
Φωτογραφίες: Νίκος Αγγελής
Αφίσα: Γιαννης Μανδουραράκης
Ηχογραφήσεις: Νικος Καρβούνης
Επιλογή κειμένων: Στέλιος Μάρκου
Επιμέλεια προγράμματος: Παρθενόπη Αρμενάκη

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΙΞΠΗΡ

Θεωρούμενος ως ο μεγαλύτερος δραματουργός των χρόνων μετά την αρχαιότητα. Τέκνο του «χρυσού αιώνα» του Αγγλικού θεάτρου. Σε μια περίοδο εθνικής ενότητας και κοινωνικής ισορροπίας στη χώρα, το θέατρο απευθυνόταν σ όλες τις κοινωνικές τάξεις. Πανεπιστημιακοί πήγαιναν στο λαϊκό θέατρο ως συγγραφείς συνθέτοντας λαϊκές, ακαδημαϊκές και αυλικές παραδόσεις.

Το θέατρο για το οποίο έγραφε ο Σαίξπηρ αντιπροσώπευε όλες τις κοινωνικές τάξεις από τους ευγενείς μέχρι τους χειρώνακτες και τις γυναίκες τους. Τα ίδια έργα παιζόντουσαν και για τη βασίλισσα στην Αυλή και για το δημόσιο θέατρό του τη «Σφαίρα».

Ένα θέατρο αρχιτεκτονημένο με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργεί ισχυρούς συμβολισμούς καθώς ένωνε μικρόκοσμο και μακρόκοσμο, άνθρωπο και σύμπαν, πνεύμα και ύλη. Κατά παρόμοιο τρόπο τα έργα αυτού του επαρχιώτη, σε σημαντικό βαθμό αυτοδίδακτου, συγγραφέα και ηθοποιού διαθέτουν αυτή την καθολική μεγαλειώδη σύλληψη.

Ο Σαίξπηρ λατρεύτηκε σε βαθμό «βαρδολαγνείας». Τίτλοι έργων του λειτούργησαν ως σλόγκαν όπως «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας», «Πολύ κακό για το τίποτα», «Όπως αγαπάτε», «Τέλος καλό όλα καλά», ενώ άλλα ταυτίστηκαν με αρχετυπικές συμπεριφορές όπως «Οθέλλος» και «Ρωμαίος και Ιουλιέτα».

Συνολικά έγραψε 154 Σονέτα, άλλα ποιήματα και 38 θεατρικά, (κωμωδίες, τραγωδίες, ιστορικά δράματα) ανάμεσά τους «Άμλετ», «Βασιλιάς Ληρ», «Μάκβεθ», «Ο έμπορος της Βενετίας», «Αντώνιος και Κλεοπάτρα».
400 χρόνια από το θάνατό του και τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πάνω από εκατό γλώσσες, παίζονται σε αμέτρητες παραστάσεις και κινηματογραφικές αποδόσεις, ενώ τα βιβλία που απασχολούνται με τη ζωή και το έργο του ξεπερνούν κατά πολύ τις 100.000.

Σημείωση: Το κείμενο αυτό χρησιμοποίησε πληροφορίες κειμένων των Τσαρλς Μπάρμπερ και Ηλία Μενεξέ από πρόγραμμα του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, 1999.

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Το ευχαριστώ μας στον Γιώργο Κωσταντινίδη (Soundcolours) που μας …καπνίζει, στο Μανώλη Βακιντή (VKD cleaner) για καθαρισμό κουστουμιών μας, στο Γιώργο Παπαβασιλείου για την καταστατική μας τακτοποίηση, στο Μιχάλη Κάτινα για την βιντεοσκόπηση, στο Νίκο Τσούλο για την κάμερα και στον Γιάννη Αρμενάκη για το προτσεκτορα. Διαρκές και το ευχαριστώ στον Στέλιο Κνίτη για τα λογιστικά μας και στην Περιφέρεια για την χρήση του αμφιθεάτρου. Στο μεγαλύτερο διάστημα των προβών συμμετείχαν οι Κώστας Βαρβαδούκας και Χρήστος Μηνούδης