Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα μικρό χωρίο της Ουκρανίας, το Κουλιέντσικοφ. Ο δάσκαλος Λέων Τολτσίνσκι καταφθάνει στο χωρίο και μετά από μερικές επεισοδιακές συναντήσεις με τους όχι και τόσο ευφυείς κατοίκους του χωριού θα βρει το σπίτι του νέου του εργοδότη, Ζουμπρίτσκι. Εκεί θα γνωρίσει τη σύζυγό του Λένια και την κόρη τους Σοφία την οποία και θα ερωτευθεί παράφορα. Θα παρατηρήσει όμως πάλι ότι και αυτή είναι το ίδιο αν όχι περισσότερο αδαής όσο και οι υπόλοιποι. Σύντομα θα ανακαλύψει ότι η ηλιθιότητα των κατοίκων δεν είναι συμπτωματική αλλά το αποτέλεσμα μιας κατάρας που βασανίζει την περιοχή για 200 χρόνια, και πως θα πέσει και ο ίδιος θύμα της αν δεν καταφέρει σε 24 ώρες να εκπαιδεύσει τη Σοφία ή να παντρευτεί μια απόγονο της οικογένειας του ανθρώπου που έριξε την κατάρα…

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Οι Ηλίθιοι (Αγγλ. Fools) είναι ο τίτλος ενός θεατρικού έργου του Αμερικανού συγγραφέα Νιλ Σάιμον. Πρόκειται για μια ανάλαφρη ρομαντική κωμωδία που διαδραματίζεται σε ένα χωριουδάκι της Ουκρανίας στα τέλη του 1800. Θρυλείται ότι το έργο γράφτηκε στα πλαίσια ενός διακανονισμού στο διαζύγιο του Νιλ Σάιμον από τη σύζυγό του. Ο Σάιμον της παραχωρούσε τα κέρδη του από την επόμενη θεατρική του δουλειά και έτσι αποφάσισε να γράψει ένα υποδεέστερο έργο που δεν θα ανέβαινε για πολλές παραστάσεις. Με δεδομένο ότι το έργο κατέβηκε μετά από 40 παραστάσεις, πέτυχε το στόχο του. Έκτοτε βέβαια το έργο έχει ανεβεί αμέτρητες φορές από θιάσους σε όλο τον κόσμο.

ΠΑΙΖΟΥΝ

Γκρέγκορ Γιουσέκεβιτς: Χάρης Αργυρός
Σλόβιτς: Ιωσήφ Βασιλείου
Νικολάι Ζουμπρίτσκυ: Χρήστος Θεοδωρακούδης
Λέων Τολτσίνσκυ: Τζαννής Κορτιάνος
Σοφία Ζουμπρίτσκυ: Ελισάβετ Μασελά
Λένυα Ζουμπρίτσκυ: Χαρά Ματσάγγου
Δικαστής: Αντώνης Πρέκας
Μίσκιν: Θωμάς Ραγκούσης
Γιέντσνα: Μαρία Τσουκνιδά
Σνέτσκυ: Αντώνης Χανιώτης

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Πάνος Κέκας
Βοηθοί σκηνοθέτη: Άννα Παπαναστασάτου, Κυριακή Κίτσου, Χριστίνα Δαματοπούλου
Σκηνικά – Κοστούμια: Πάνος Κέκας – «ΓΚΑΡΝΤΑΡΟΜΠΑ»
Sound Design: Νάταλι Βυρίνη
Φωτισμοί: Αντώνης Συργανίδης
Μουσική επιμέλεια: Πάνος Κέκας
Φωτογραφίες-Αφίσα: Γιάννης Λούκης
Μακιγιάζ: Μαρία Κυδωνιεύς
Κομμώσεις: Δημήτρης Μακράς
Κατασκευή σκηνικού: Αντώνης Χανιώτης
Ειδικές κατασκευές: Μαρία Τσουκνιδά – Θωμάς Ραγκούσης
Αντικείμενα: Γιώργος Φασιανός
Σχεδιασμός προγράμματος: MMK Design team
Εκτυπώσεις: Chilli promotions
Φωτογραφίες: Γιάννης Λούκης

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Πριν επιλέξω τους «Ηλίθιους» είχα πολλές επιφυλάξεις. Κι αυτό γιατί είναι ένα έργο που σχεδόν όσες φορές παρουσιάζεται στο κοινό, χαϊδεύει απαλά τους θεατές αφήνοντας μία «ευχάριστη» όσο και εφήμερη ψευδαίσθηση ευδαιμονίας.

Ζητήματα όπως η καταπίεση από την εξουσία, η υποταγή στον τρόμο και η «ηλιθιότητα» ως μειονέκτημα που πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί με την μόρφωση, δεν παίρνουν ποτέ απαντήσεις. Δεν παίρνει απάντηση ούτε το ερώτημα αν η εκπαίδευση που προωθεί το σύστημα κάνει τους ανθρώπους υγιείς, ευτυχισμένους, δημιουργικούς, απαλλάσσοντας τους από τα δεσμά της άγνοιας και του περιθωρίου. Πάλεψα αρκετά βράδια με το κείμενο και νομίζω ότι κατάφερα να δω πίσω από τη βιτρίνα του και να ερμηνεύσω με τους δικούς μου αξιακούς κώδικες τα μηνύματα του. Εύχομαι βγαίνοντας από την αίθουσα, ο κάθε καλοπροαίρετος θεατής να πάρει μαζί του κάτι από τον υπέροχο συναισθηματικό κόσμο των κατοίκων του Κουλιέτσνικοφ και ν’ αντιμετωπίσει την ζωή του με μεγαλύτερη αισιοδοξία!

Ευχαριστώ θερμά το ΔΣ του Αρχίλοχου για την εμπιστοσύνη, αλλά και όλους τους ηθοποιούς και συνεργάτες μου, που άφησαν για λίγο τις υποχρεώσεις τους, ταγμένοι στον ίδιο κοινό σκοπό. Η μαγεία του θεάτρου να πλημμυρίσει τις ψυχές μας.

Πάνος Κέκας