Ο Θεατρικός Πολιτιστικός Όμιλος Σύρου «ΑΠΟΛΛΩΝ» παρουσιάζει από τη Δευτέρα 29 Αυγούστου έως και την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022 το έργο του James Fritz «4 Λεπτά και 12 Δευτερόλεπτα» στο θέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ, ώρα 21:00.

Ο Τζέιμς Φριτς (James Fritz) ανήκει στη νεότερη γενιά των Άγγλων θεατρικών συγγραφέων. Το «4 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα» είναι το πρώτο ολοκληρωμένο θεατρικό έργο που έγραψε. Ένα προκλητικό και επίκαιρο έργο για τις ανθρώπινες σχέσεις στην εποχή της κυριαρχίας του διαδικτύου. 

Η σύγχρονη τεχνολογία, τα smart phones και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης δημιουργούν ένα νέο επισφαλές περιβάλλον εντός του οποίου τίποτε δεν πεθαίνει παρά μόνο η υπόληψη των ατόμων.

Το έργο έκανε πρεμιέρα στο θέατρο Hampstead το 2014 και προτάθηκε για ένα από τα βραβεία Olivier. Την ίδια χρονιά απέσπασε το βραβείο του Συλλόγου Θεατρικών Κριτικών του Λονδίνου. Στην Ελλάδα ανέβηκε για πρώτη φορά το 2016 στο θέατρο Κυδωνία σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη. 

ΔΙΑΝΟΜΗ

Ντέιβιντ: Ιωάννης Τούμπας
Ντάι: Φένια Γώγου
Νικ: Γιώργος Βαρθαλίτης
Κάρα: Ελίνα Παπαδάκη
Τζακ: Χρήστος Ρούσσος
Ίαν: Χρήστος Τομαής

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Εύη Αριστείδου
ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Πηνελόπη Ασλάνογλου
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Γιώργος Πάχος
ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: Νίκος & Μάγδα Κοντιζά

Υποβολείο: Τζώρτζια Ρούσσου
Φροντιστήριο Σκηνής: Δημήτρης Καπέλλας
Χειρισμός Ήχου: Βέτα Αποστολίδου
Βοηθός σκηνικού: Βαγγέλης Τομαής – Θάνος Φώσκολος
Δημιουργικό Αφίσας – Προγράμματος: Δημήτρης Βαμβακούσης

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Τζέιμς Φριτς (James Fritz) ανήκει στην νεότερη γενιά των Άγγλων θεατρικών συγγραφέων. Σπούδασε θεατρική γραφή στο Royal Central School of Speech and Drama από όπου αποφοίτησε το 2011. Το θεατρικό του έργο «4 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα» είναι το πρώτο ολοκληρωμένο θεατρικό έργο που έγραψε. Το έργο έκανε πρεμιέρα στο θέατρο Hampstead το 2014 και προτάθηκε για ένα από τα βραβεία Olivier πριν ακόμη μεταφερθεί στο θέατρο Trafalgar Studios το 2015. Την ίδια χρονιά απέσπασε το βραβείο «Ο πιο πολλά υποσχόμενος θεατρικός συγγραφέας» από το Σύλλογο Θεατρικών Κριτικών του Λονδίνου. 

Άλλα θεατρικά του έργα είναι: «Ross & Rachel» (για το οποίο το περιοδικό Time Out χαρακτήρισε τον συγγραφέα «βιρτουόζο της θεατρικής γραφής») που ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία στο φεστιβάλ Fringe του Εδιμβούργου το 2015, και το «Parliament Square», που απέσπασε το βραβείο Bruntwood για το έτος 2015. 

Το 2017 το θέατρο Royal Exchange στο Manchester αρχικά, και κατόπιν το θέατρο Bush στο Λονδίνο, ανέβασαν το έργο «Parliament Square» στο οποίο ο Φριτς διερευνά το φαινόμενο του ακτιβισμού στη σύγχρονη κοινωνία, όπου συχνά τα όρια της κοινωνικής διαμαρτυρίας και της ψυχικής διαταραχής δεν είναι ευδιάκριτα. 

Το 2018 το θέατρο Nottingham Playhouse ανεβάζει το έργο του «LAVA», ενώ την ίδια χρονιά στο Southwark Playhouse ανεβαίνει η πρωτότυπη παραγωγή του «The Fall» όπου ο Φριτς παρουσιάζει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ηλικιωμένοι στην κοινωνία μας και όπου οι ρόλοι των γερόντων παίζονται από εικοσάχρονους νέους, οι οποίοι δεν υποδύονται γερασμένα άτομα, αλλά τους ίδιους εύρωστους εαυτούς τους.

Το έργο του Τζέιμς Φριτς «Τέσσερα λεπτά και Δώδεκα δευτερόλεπτα» ανέβηκε στο θέατρο Κυδωνία σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη, για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2016.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Ένα προκλητικό κι επίκαιρο έργο για τις ανθρώπινες σχέσεις στην εποχή της κυριαρχίας του διαδικτύου.

Η σύγχρονη τεχνολογία, τα smart phones, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης δημιουργούν ένα νέο επισφαλές περιβάλλον εντός του οποίου τίποτε δεν πεθαίνει παρά μόνο η υπόληψη των ατόμων.

Ο δεκαεφτάχρονος Τζακ είναι το καμάρι της οικογένειάς του. Οι γονείς του η Ντάι κι ο Ντέιβιντ, του έχουν αφιερώσει τα πάντα προκειμένου να του προσφέρουν όλες εκείνες τις ευκαιρίες ώστε να εξελιχθεί σε ένα έξυπνο, κοινωνικό άτομο με εντυπωσιακές προοπτικές για την ενήλικη ζωή του.

Όμως ένα περιστατικό που συμβαίνει κοντά στο σχολείο του απειλεί να καταστρέψει ό,τι έχουν καταφέρει μέχρι τώρα. Με την εξέλιξη των γεγονότων η Ντάι κι ο Ντέιβιντ αρχίζουν να υποψιάζονται τους φίλους του Τζακ, τον Τζακ τον ίδιο, ακόμα και ο ένας τον άλλον.

TRAILER ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ